Bij haptomotion of haptotherapie gaat het in de eerste plaats om voelen en ervaren

Bij haptomotion of haptotherapie gaat het in de eerste plaats om voelen en ervaren

april 29, 2021 0 Door josspoma

Haptomotion of haptotherapie is een lichaamsgerichte therapie waarbij voelen en ervaren centraal staan.Door contact op te nemen met anderen, leer je jezelf weer beter te begrijpen. Deze therapie is vooral gebaseerd op veiligheid. Direct contact kan specifieke problemen en hindernissen aan het licht brengen waardoor naar een oplossing kan gezocht worden. Daarbij gaat het vooral om bewustzijn en bewustwording.

Evenwicht tussen gevoel en verstand

Het evenwicht tussen ons gevoel en verstand raakt uit evenwicht wanneer we worden aangesproken op onze rationaliteit. Dit gevoel dreigt dan te worden onderdrukt. Bij kinderen vinden we het normaal dat ze aangeraakt worden. We omhelzen en knuffelen ze met veel plezier. Bij volwassenen is dat anders, ook al is de behoefte even sterk. Soms kan het nodig zijn om weer te leren omgaan met lichamelijk contact. Haptomotion of haptotherapie stimuleert ons contact te maken met ons gevoel. Zo raken onze gedachten en gevoelens weer in evenwicht.

De behandeling

Elke behandeling start met een kennismakingsgesprek om het probleem zo duidelijk mogelijk in kaart te brengen. Met aangepaste oefeningen en aanrakingen probeert de therapeut ons probleem op te lossen. Enige voorwaarde is dat de patiënt zich veilig voelt. Er wordt een behandelingsplan opgesteld en na meerdere sessies volgt een evaluatiegesprek. Het gaat in deze therapie vooral om een combinatie van rationeel praten en emoties. Je komt voor deze therapie in aanmerking wanneer je je bijvoorbeeld niet goed in je vel voelt, je niet makkelijk kunt uitdrukken, je onrustig bent of last hebt van slaapproblemen, bij vermoeidheid of een tekort aan slaap, bij overgevoeligheid en met het stellen van je grenzen.

Met deze klachten kun je naar deze therapeut bij:

  •  Bij hoofdpijn, buikklachten, nek- en rugklachten als gevolg van stress en spanning
  •  Hoge bloeddruk, hyperventilatie en angststoornissen
  •  Vermoeidheid, burn-out en verlies van vertrouwen
  •  Depressie
  •  AD(H)D
  •  Slaap- en/of concentratieproblemen
  •  Relatieproblemen
  •  Moeilijk verwerken van allerlei trauma’s
  •  Overgang en midlifecrisis.

Slepen deze problemen al langer bij je aan? Dan adviseert en begeleidt Mensendieck Amsterdam je graag.