Hoe regel je een uitvaart

Hoe regel je een uitvaart

mei 26, 2021 0 Door josspoma

Laten we eerlijk zijn: na het overlijden van een dierbare, heb je geen zin in moeilijk gedoe. Toch is juist deze zware en emotionele periode beladen met belangrijke papieren én het plannen van een uitvaart. Je wilt de overledene natuurlijk een gepast en liefdevol afscheid bieden, maar het regelen van de uitvaart kan voor veel stress en frustraties zorgen. Om je een beetje op weg te helpen, hebben we hieronder de drie belangrijkste punten op een rijtje gezet. Maar schroom ook vooral niet om een uitvaartverzorger om hulp te vragen.

De locatie

Als eerste begin je natuurlijk met het regelen van een locatie voor de afscheidsdienst. Veel mensen denken hierbij nog altijd aan een kerk of crematorium, maar er zijn veel meer mogelijkheden. Zo kun je voor een uitvaart in Haarlem bijvoorbeeld denken aan een privézaal in een luxe hotel of een park waar de overledene graag kwam wandelen. Wanneer je de locatie hebt besloten, kun je gaan kijken naar de indeling van de dienst. Wie wil er spreken? En welke liedjes worden er gedurende de dienst gedraaid? Steeds meer mensen spreken hun wensen voor de dood al uit. Dit kan alle keuzes een stukje gemakkelijker maken.

De rouwkaarten

Het regelen en versturen van de rouwkaarten moet al snel na overlijden gebeuren. Dit kan het uitzoeken van de perfecte kaart ontzettend onder druk zetten. Er is immers zoveel keuze, en je wilt het overlijden natuurlijk op een respectvolle manier mededelen. Dit kan door middel van een foto of persoonlijke tekst. Gelukkig hebben steeds meer overledenen hun wensen al kenbaar gemaakt.

De catering

Het klinkt bizar, maar de catering is wel degelijk van groot belang bij een uitvaart. Vroeger kreeg je simpelweg cake met koffie, maar dit is allang niet meer zo vanzelfsprekend. Steeds meer mensen kiezen ervoor om iets persoonlijkers te serveren. Misschien hield de overledene bijvoorbeeld wel enorm veel van een broodje kaas? En wees niet bang om de koffie te vervangen voor bijvoorbeeld een wijntje. Om te proosten op het leven.